Monday, June 11, 2012

Prometheus

Riik: USA

Aasta: 2012

Režissöör: Ridley Scott

Mägine võõras maailm, mida 3D-kinopilt võimsalt esile toob. Kose ääres seisab lumivalge nahaga humanoid ja jälgib pilvepiiril manööverdavat kosmoselaeva. Humanoid joob mingit vedelikku ja hetk hiljem näidatakse anatoomilise täpsusega, kuidas see ta organismis kudesid hävitab. Surev humanoid kukub kosest alla.

Nii see uus Ridley Scotti ulmefilm algab. Tegevus jätkub 21. sajandi lõpus, kui koopamaalingute põhjal on loodud hüpotees, et inimkonna loojad on mingist kaugest tähesüsteemist pärit tulnukad ja ekspeditsioon suundub neid otsima. Algul justkui klassikaline seiklusulmekas teadlastest astronautidest võõral planeedil (seltskond on küll rassiliselt ja sooliselt kirjum, kui seda 50-60 aastat tagasi oleks kujutatud) pöördub kiiresti Alieni-laadseks ulmeõudukaks, ka üsna otsesed vihjed Alienile ei jää tulemata.

Ütleks, et Hollywoodi kohta ikka väga hästi tehtud. Eks seal imelikke kohti muidugi oli, teadlased käitusid võõrfaunaga kohati ikka väga süüdimatult (humanoidset reptiili nähes peaks ikka suhteliselt ettevaatlikult käituma, mitte kohe pai tegema). Metsavana mainitud religiooniteema jätab Eesti vaatajale samuti kohati imeliku mulje, ent eks see ole Ameerika kultuuri eripära.

No comments:

Post a Comment