Friday, December 7, 2012

Alastair Reynoldsi "Suur Marsi müür"

"Orpheuse Raamatukogu" värske number koondab endas kaht briti (täpsemalt vist küll walesi, aga kirjutab muidugi inglise, mitte kõmri keeles) ulmekirjaniku Alastair Reynoldsi hard-SF-iks liigituvat lühiromaani, mille mõlema peategelaseks Nevil Clavain, kes esimeses tekstist seikleb Marsil, teises, mille tegevus toimub aastaid hiljem, aga jäisel Diadeemi planeedil väljaspool meie Päikesesüsteemi. Eks Reynoldsil kirjanikuna ole nii plusse (detailselt lahti kirjutatud värvikas tulevikumaailm) kui ka miinuseid (teksti kohatine liigne kuivus ja kokkusurutus). Siiski on hea, et see raamat eesti keeles ilmus.

"Suur Marsi müür"

Reynoldsi tekste olen ennegi lugenud nii eesti kui ka inglise keeles, ent Revelation Space`i maailmaga on see lugu minugi jaoks esimeseks kokkupuuteks. Lühiromaanis kirjeldatud maailm on huvipakkuv ja Reynoldsi tihe stiil mõjub sümpaatselt (teine kaasaegne briti teaduslik fantast Peter F. Hamilton oleks ilmselt lühiromaani asemel kirjutanud samal teemal 1200-leheküljelise tüütult veniva tellise). Samas jätab "Suur Marsi müür" kuidagi kuiva ja visandliku mulje ning nagu Mant oma arvustuses maininud-kõike oli liiga vähe. Kokku "4".

"Liustikuline"

Lühiromaani lugemine venis mul ajanappuse tõttu väga pika aja peale, nii et kui lõpetasin, oli algus juba ununema hakanud. Hinde osas kõhklesin "3" ja "4" vahel... Olgu siis "4-". Lõpplahendus oli päris huvitav, ent kaasahaaravusest jäi nagu puudu ja "Suur Marsi müür" meeldis mulle siiski rohkem. Oli kuidagi värvikam, põnevam ja hoogsama sündmustikuga.

Arvustused Ulmekirjanduse Baasis:

http://www.dcc.ttu.ee/andri/sfbooks/getrets.asp?Raamat=82213

No comments:

Post a Comment