Saturday, June 5, 2010

"Täheaeg 7: Ingel ja kvantkristall"



Indrek Hargla "Ingel ja kvantkristall"

Jah, ehk tõesti veidi lühike ja kiirustatud, ent millegipärast jättis hästi sümpaatse mulje. Nelja aasta eest loetud "Roosist ja lumekristallist" pole enam palju meeles, ent omal ajal meeldis seegi lugu väga. Näib, nagu autor kavandaks Kajst ja Mettest pikemat sarja, sest otsad jäid lahtiseks.

Üldiselt räägitakse Eestis ikka allalaadimisest, klaviatuurist klikkimisest, jne., mitte downloadimisest, keyboardist ja clickimisest. Aga see selleks.

Veiko Belials "Näe, kala!"

Paraku peab loo Belialsi loomingu halvemikku lugema. Tausta (Vana-Kreeka õhustikku) on tõesti veidi uuritud ja mingi puänt oleks nagu ka, aga kaasahaaravus ja sära puuduvad. "Kaht" ka panna ei tahaks, sest iseenesest polnud ka igav ega ebameeldiv. Ja piisavalt lühike.

Marcus Kaas "Põgenemine"


Segaselt alanud jutusari muutub veidi parememaks ja põnevamaks. s.t. klišeelikuks fantasyseikluseks. Tegevusmaailm on keskmisest fantasyst küll mõnevõrra erinev, ent süžee enam kui traditsiooniline-võimust ilmajäänud ja maal lihtsates tingimustes üleskasvanud prints põgenemas koos targa vana võluriga kurja imperaatori sõdurite eest. 15-aastaselt oleksin sellisest tekstist ilmselt vaimustatud olnud, aga mitte praegu. Samas, potentsiaali ju on, autor alles algaja, ehk suudab sellest kõigest kunagi midagi põnevat valmis kirjutada.

Taivo Rist "Kõige tähtsam on silmale nähtamatu"

Mitte viievääriline, ent täitsa korralik lugu. Erinevalt eelarvustajatest ei ela ma Tallinnas ega tunne sealset õhustikku nii hästi, ent mõnevõrra siiski tunnen ja assotsiatsioonid reaalsete kohtade ning ka inimestega (ühe olulise kõrvaltegelase näol loo lõpupoole, kellega seostus üks tuttava tuttav) tulid sisse.

Siim Veskimees "Kuldhordi teine tulek"


Ei, see oli väga hea jutt. Need omavahel mõõkadega arveid klaarivad bahadurid meenutasid kohati telesarja "Highlander", aga see selleks. Evolutsiooni järgmine aste inimeste järel on ulmes äärmiselt põnev teema ja siin on sellest hästi kirjutatud. Autor võiks sellest maailmast veel kirjutada.

Põnev ja mõtlemapanev tekst.

Jeff Carlson "Sugarloafi lemmiklooma- ja topisepoes läks tulevahetuseks"

Jeff Carlson "Väike armas jõulutuli"


Olles läbi lugenud kaks eesti keelde tõlgitud juttu sellest sarjast, võin öelda et tegu oleks nagu mingi novellisarja vormi mahutatud USA telsarja stsenaariumiga. Kaks vaprat menti, mees ja naine, must ja valge teevad pahadele tuule alla, lahendades igas teistega lõdvalt seotud episoodis ühe juhtumi. Lõpp on alati õnnelik, kuri saab karistatud. Veidi ulmet on ka muidugi. "Täheajast" seda kõike lugedes pääseb küll pesupulbri, hügieenisidemete ja mähkmete propagandast iga kümne minuti tagant, seegi eelis televisiooni ees.:)

Tavaline meelelahutus.

Charles Stross "Hulkurfarm"

Antoloogia ja selles sisalduvate juttude arvustused Ulmekirjanduse Baasis:


http://www.dcc.ttu.ee/andri/sfbooks/default.asp?ID=79017 .

No comments:

Post a Comment