Sunday, May 30, 2010

Vernor Vinge'i "Leek sügaviku kohal"



Pärast pikka kõhklust otsustasin ikkagi "viie" ära panna... Noh, et isenesest ju vahva raamat ja päris põnev, ning "neli" oleks kuidagi ebaõiglane, isegi plussiga. Kogu see universum on päris omanäoline ja originaalne, nagu ka huntide tsivilisatsiooni kirjeldus, süžee on ka hoogne ning ei veni väga. Kõvasti on vihjeid rootsi autori Harry Martinsoni ulmepoeemile "Aniara". Kosmoselaeva nime eestikeelne tõlge aga toob igale Tallinna ööeluga vähegi kursis olevale inimesele muige suule.

Raamatu põhiliseks nõrkuseks on tegelaskujud, nagu Andrigi maininud. Johanna oli neist veel üks sümpaatsemaid, meenutab ta siis "nõukogude pioneeri" või mitte, nagu ka Kirjamees... ent üldiselt olid need hundikarjad üksteisega väga sarnased ja raamatus polnudki eriti kedagi, kellele kaasa elada. Samuti oli erinevalt hundiplaneedist ülejäänud universum jäetud detailselt lahti kirjutamata, mis oli minu meelest omakorda miinuseks. Veidi rohkem põnevaid maailmu ja eksootilist õhustikku kulunuks kindlasti ära.

Arvustused Ulmekirjanduse Baasis:

http://www.dcc.ttu.ee/andri/sfbooks/getrets.asp?raamat=1459

2 comments:

  1. Ära unusta Estconist pikemat raportit kirjutmata! Sinu esimene postitus oli väg muhe lugeda. :)

    ReplyDelete
  2. Algne idee blogi teha tuligi Metsavanalt... ta ütles et tee blogi nimega "Nohiku joomaseiklused" , mis algab tema enda tsitaadiga gooti kirjas "Nohik digimuutus üleöö ehedaks parmuks". Tänavu veebruaris-märtsis aga läksid need seiklused nii ülekate et ei tahtnud neist isegi enam kirjutada ja blogi keskendus kultuursetele teemadele.:)

    ReplyDelete