Thursday, May 4, 2023

Harry Harrisoni "Vangistatud universum"

Avastasin üllatuslikult, et olen selle rohkem kui poole sajandi vanuse (ja mullu ka eesti keeles ilmunud) romaani esmaarvustajaks Baasis.

"Vangistatud universumi" algus meenutab pigem ajaloolist fantasy't ja selle tegevuskohaks näib olevat Mehhiko kunagi enne konkistadooride saabumist. Väikest asteekide tsivilisatsioonikildu lahutavad muust maailmast kõrged kaljud ja hirmuäratav kahe maopeaga jumalanna Coatlicue, kes ülejooksikud armutult tapab. Romaani peakangelane Chimal kujutab endast tüüpilist "väljavalitud kangelase" arhetüüpi - rahutu hingega noormees, kellele erinevalt oma kaaskannatajatest ei meeldi üksluine ja raske töörabamisega täidetud asteegielu preestrite türannia all ning kes otsustab oma kodukülast põgeneda...

"Vangistatud universum" on taaskord üks selline romaan, mille sisust on põhjalikult spoilerdamata keeruline rääkida - ehkki parajaks spoileriks on juba Meelis Krošetskini kaaneillustratsioon romaani eestikeelsele tõlkele. Igatahes pole miski päris nii, nagu algul paistab (sellele tehakse kergeid vihjeid ka asteekide elust rääkivas alusosas) ja päriselt toimuv avatakse lugejatele järk-järgult. Kui kaardid lõpuks avatud, jääb põnevust ja salapära paraku vähemaks ning algab üsna sirgjooneline madin ja hea võitlus kurjaga, milles lööb välja Harrisoni loomingus aeg-ajalt esimev põlgus ja viha pimeda usufanatismi suhtes (meenutagem "Surmailma" triloogia teist osa) ning mis mulle millegipärast klassikalist kodumaist filmi "Viimne reliikvia" meenutas.

Mis hindesse puutub, siis heatahtliku "4" saab kindlalt kätte.

Arvustused Ulmekirjanduse Baasis

No comments:

Post a Comment