Wednesday, June 11, 2014

"Soome ulme 2" (koost. Arvi Nikkarev)

Üllatavalt hea antoloogia, minu meelest 2008. aastal ilmunud "Soome ulmest" kõvasti parem. Enne lugema hakkamist kartsin veidi uimase literatuuritsev-psühholoogitseva jama üleküllust, mis näib Soome žanriulmes kurval kombel vohavat, ent õnneks esindas seda suunda vaid Jääskeläineni lugu. Ülejäänud lood on korralik žanriulme ja mõned neist koguni väga head, kusjuures silma torkab žanriline mitmekesisus-on õudust, düstoopiat, aurupunki ja fantasyt. Antoloogia lugude ühisteks nimetajateks võiksid olla süngus ja tumedad alatoonid, nii et depressiooniraviks seda raamatut kindlasti ei soovita.

Boris Hurtta "Bibliofiili kättemaks"

19. sajandi Veneziasse paigutuvat lugu vaesest bibliofiilist kooliõpetajast, kes otsustab end raamatuoksjonil üle trumbanud rikkale aristokraadile eriskummalisel viisil kätte maksta, iseloomustab suurepärane õhustik ja üllatav puänt. Minu esimene tutvus Hurtta loominguga jättis igati hea mulje ja ma ei näe põhjust sellele loole maksimumhinnet panemata jätta.

Boris Hurtta "Tõvemees"

68-aastane kruusavedaja Kaarlo Huovinen on just äsja otsustanud pensionile jääda, kui tema tervis hakkab halvenema ja arstliku kontrolli käigus avastatakse tal vähk. Ainsa lootusena meenub talle nooruses sõjaväeteenistuses ja hiljem Lapimaal metsatööliste laagris kohatud salapärane imeravija. Huovinen otsustabki tuttava politseiniku abiga mehe üles otsida... Autor kruvib loo jooksul oskuslikult pinget, ent lõpplahendus jätab soovida, sellest ka hinne.

Boris Hurtta "Hiiu nahk"

Johanna Sinisalo "Me kindlustame su ära"

Pasi Ilmari Jääskeläineni "Kiri Lethele"

Ära tuli!

Antoloogiat "Soome ulme 2" lugema asudes mõtlesin, et huvitav, millal satun just selliste tekstide otsa, mis on minus siiani eesti keeles loetu põhjal põhjanaabrite ulme osas suhtes eelarvamusi tekitanud. Ehk siis kohutavalt uimased, literatuuritsevad ja psühholoogitsevad lood, kus põhirõhk on mingi flegmaatikust tegelase mõtete ning sisemaailma kirjeldustel. Võimalik, et selliste lugude näol on tegu Hea Kirjandusega, mille kvaliteeti ma oma hardcore-žanriulmega äraharjunud piiratud maitsega hinnata ei suuda-asjaolu, mis mind ausaltöeldes väga ei huvita ka, sest kui mind huvitaks Hea Kirjandus, keskenduksin ulme asemel Mats Traadile või mõnele teisele sarnasele kirjanikule. Antoloogia neli esimest teksti-kolm Hurtta lugu ja Leinoneni lühiromaan-kippusid sarnaseid eelarvamusi pigem ümber lükkama-normaalsed žanriulme tekstid, milletaolisi võidakse kirjutada igas riigis ning mis on sarnasest siirupina venivast ugri-doomist täiesti vabad. Ja siis tuli Jääskeläineni lugu, mis sisaldas täpselt seda, mida ma oodanud olin...

Kogu lugu on mingi Soome elumehe heietus, kes haigestub 34-aastaselt väljamõeldud vaimuhaigusse nimega Delphi dementia, mis kustutab ta mälestusi oma isiklikust elust, ent tekitab talle seejuures ka kujuteldavaid "tulevikumälestusi". Kõik see on kirja pandud masendavalt igava monoloogina.

Anne Leinoneni "Oliveri raamat"

Düstoopilises tulevikumaailmas unistab Oliveri-nimeline koolipoiss (kelle nimi vihjab mingil veidral moel Charles Dickensi klassikalisele romaanile) ehtsast raamatust, aga need on väga haruldased ja kallid. Ootamatult kingib mahajäetud majja elama kolinud võõras naine talle ehtsa raamatu...

Eks sarnaseid düstoopiaid ole kirjutatud küll ja küll, Bradbury "Fahrenheit" ja teatud määral ka Huxley "Hea uus ilm" meenuvad Leinoneni juttu lugedes esimestena. Loo juures on positiivne see, et tegevusmaailma tegelikku olemust avatakse lapsest peategelase silme läbi järk-järgult ja ka loo lõpp pole just ettearvatav. Ei saa öelda, et lugu oleks minus määratut vaimustust tekitanud, ent "4" madalamat hinnet ma sellele panna samuti ei kavatse.

Magdalena Hai "Vaskmõrsja"

Väga stiilne aurupunk/õuduslugu alternatiivajaloolisest 19. sajandi lõpu Inglismaast, kus kasutatakse laialdaselt õhulaevu, eksisteerivad aurujõul töötavad jalgadel liikuvad sõidukid ehk aurupõrnikad jne. Loo minategelaseks on härrasmees, kelle salaarmuke (ja tema noorema venna kihlatu) mõisa aknast surnuks kukub. Üldiselt peetakse toimunut enesetapuks ja suhete segapuntrasse kistud tüdrukul näib olevat selleks ka põhjust olnud. Hukkunu tehnikatudengist peig on aga toimunust tõeliselt murtud ja vanem vend hakkab ta pärast järjest suuremat muret tundma. Eriti pärast seda, kui temani on jõudnud teave, et hukkunud tüdruku asemel paigutati hauakambrisse tühi kirst...

Loo peamiseks väärtuseks ongi õhustik. Kui kohatine erootika välja jätta, meenutab "Vaskmõrsja" vägagi 19. sajandi ulmet-suured tunded, hull teadlane ja teaduse kõikvõimsus, elu ning surma piire ületav armastus. Kõik see on kirja pandud stiilitundlikult ja ajastu õhustikule iseloomulikke detaile arvestades.

Anni Nupponeni "See, kes pöörab ratast"

Lugu vägagi kentsakast, veidi aurupungilikust maailmast, kus elavad pähe paigutatud ratta abil 300-aastaseks elavad inimesed. Lühiromaani minategelaseks on muuseumitöötajast noormees, kelle silme läbi seda maailma lugejale järg-järgult avatakse. Näib, et transhumanistlik ühiskond ja sellesse elama sattunud isikud, kes põevad "täiendustega" kaasnevaid haigusi või on lihtsalt keskmisest erinevad, on teema, mis paelub mitmeid soome ulmekirjanikke-paralleelid Anne Leinoneni "Oliveri raamatuga", mille eestikeelne tõlge ilmus samas antoloogias, on igatahes kerged tekkima, ehkki Nupponeni lühiromaani tegevusmaailm on hoopist teisest puust.

Ehkki nii aurupunk kui ka transhumanism on mõlemad mu jaoks südamelähedased teemad, jättis see lühiromaan mulle kuidagi väga tuima ning igava mulje. Ei istu see Nupponeni stiil mulle mitte kuidagi.

P.S. Teost lugema hakates arvasin paari esimese lehekülje jooksul, et minategelane on naissoost (nimi Trill sobinuks kõla poolest pigem tüdrukule). Kaunis tüüpiline asi, kui kirjanik kasutab vastassoost minategelast.

Maiju Ihalaineni "Terrakota"

Päris huvitav Hiina-teemaline (lühiromaanis kujutatud riik pole küll päris meie maailma Hiina, ent üldine õhustik ja rohked vihjed ei jäta vähimatki kahtlust, mis riik on Ihalainenile lühiromaani loomisel eeskujuks olnud) fantasy. Minategelaseks on 9-aastast tütart kasvatav lesestunud kunstnik Daesun, kellel on imeline anne-valmistada terrakotast loomakujukesi, mis lühikeseks ajaks ellu ärkavad. Ootamatu kutse keisri õukonda näib rahaprobleemides vaevlevale üksikisale justkui taeva kingitusena, ent reaalsus on märksa keerulisem...

Olen kuulnud "Terrakotat" võrreldavat Paolo Bacigalupi "Alkeemikuga" ja teatud sarnasused on tõesti olemas-minategelaseks kummalises idamaises fantaasiamaailmas üksi tütart kasvatav ning vaesuses virelev eriliste annetega leskmees, kes tänu oma annetele karmide valikute ette pannakse. Barry Hughartiga hoolimata sarnasest Hiina-teemast paralleele tõmmata siiski ei maksa, Ihalaineni lühiromaan on suhteliselt sünge alatooniga.

Antoloogia arvustused Ulmekirjanduse Baasis

Thursday, June 5, 2014

Tiit Tarlapi "Haldjatants"

Kogumik, mis sisaldab (ühe erandiga) Tarlapi eelmisest sajandist pärinevaid tekste, näitab autori loomingut mitmekülgses valguses-esindatud on vägagi erinevatest alamžanritest lood, samuti on vägagi kõikuv lugude kvaliteet. Üht asja tahaksin ma aga kogumikule kindlasti ette heita-kolme mitteulmelise ja seejuures suhteliselt kesise loo ("Ring ümber Pariisi", "Ei midagi isiklikku" ja "Legendid elavad edasi") lisamist žanriulme-sarjas ilmunud kogumikku on küll raske millegagi põhjendada. Ilma nende lugudeta saanuks "Haldjatants" ehk veidi õhem, ent lugude keskmine kvaliteet pigem tõusnuks.

"Õnn kestab igaviku..."

"Magus uni"

Esiteks, kuidagi väga raske on seda lugu ulmeks pidada-ainus fantastiline element on tasuline eutanaasiateenus, aga muudab see loo tõesti "sotsiaalseks fantastikaks"? Iseenesest polegi see kõige tähtsam-tegu on lihtsalt halva ja sulepeast väljaimetud looga, mis igast otsast logiseb. Ma pole ulmekirjanduses tegevuse ega maailma loogikat kunagi väga tähtsaks pidanud, ent kui autor konstrueerib ilmselgelt võimatu süžee ja loodab sellega lugeja emotsioonidele rõhuda, siis see ei õnnestu-või jätab äärmisel juhul absurdihuumori (nii-hea-et-peaaegu-halb) mulje.

"Ring ümber Pariisi"

Ulmevaba kelmilugu mingi Metsiku Lääne (üldiselt õhustik vastab sellele, ehkki on mainitud ka autosid) elanike toimetamistest ja šerifivalimistest linnas. Ei midagi erilist ega meeldejäävat.

"Üürige kangelane-50 dollarit tund"

Tegelikult täitsa huvitav, et ma olen siin Baasis selle loo esimene arvustaja-samas oli see tekst ju hoolimata oma 17-aasta tagusest esmatrükist kuni käesoleva aastani ka suhteliselt raskelt kättesaadav.

"Üürige kangelane-50 dollarit tund" on selline puhas tuumapunk tulevikumaailmast, milletaolisi kirjeldas Asimov 1940-ndatel ja 50-ndatel. Hiiglaslik torutranspordiga ühendatud tulevikulinn, milles toimub loo tegevus, toob silme ette Asimovi "Teraskoopad" ja teised vanad ulmetekstid. Loo peategelasteks on päästetöötajad, keda on pärast koondamist hakatud kasutama ka erinevate pisiprobleemide lahendamiseks tasulise teenusena-sellest ka pealkiri. Ühel hetkel juhtub aga torutranspordis õnnetus, mis ähvardab ohvriterohkeks kujuneda, ja päästjad on jälle kohal...

Loo vaieldamatuks plussiks, mis hinde kindlalt "4" peale kergitab, on mõnus tuumapungilik õhustik. Veidi arusaamatuks jäi, miks pidi selle glisseri sisse augu lõikama mingi kärsatava kiirega-mehhaanilist lõikeseadet kasutades oleks sädemeoht kindlasti märksa väiksem olnud. Aga see on pisike detail, mis hinnet ei mõjuta.

"Ei midagi isiklikku"

Jälle üks-vähemalt minu hinnangul-ulmevaba tekst, kui mitte lugeda ulmeliseks mingit fiktiivset riiki, kus poliitilise võimu haaranud gängsterid omavahel arveid klaarivad. Eks need üheksakümnendate aastate eesti autorite lood, kus on püütud kirjeldada elu "nagu Läänes", mõjuvadki praegu kuidagi naljakalt-tegelaste veidrad, justkui pooleldi inglisepärased, pooleldi väljamõeldud nimed, politsei, gängsterid, baarikapid, viski ja mingi naljakas katse karmi stiili kasutada (tõesti on raske kujutada ette inimest, kes pärast vastase mahalaskmist oma armsama kodus tuimalt baarikapi juurde kõnnib ja sealt endale viskit kallab, et see värske laiba kõrval ära manustada). Samas pole loole ka midagi eriti ette heita, naljaka mälestusena üheksakümnendatest kõlbas täitsa lugeda, omamata seejuures mingit meeldejäävat väärtust.

"Tänav akna taga"

Mitte parim Tarlapi tekst, aga parem, kui kõik eelnenud Alase lood "Eesti ulme antoloogias" kokku. Kivisildnik ütles "Loomingus" õigesti, et antoloogiat oleks tulnud Tarlapiga alustada.

27.05.2014:

Lugesin kogumikust "Haldjatants" üle ja otsustasin hinde jätkuvalt "5" peale jätta, otsuses mängis oma osa ka kunagisest lugemisest jäänud positiivne mälestus. Eks tausta teadmine (autor oli kaks aastat enne loo esmakordset ilmumist Tšernobõlis tuumakatastroofi tagajärgi likvideerimas käinud) annab loo kirjutamismotiivi hoomamisele ka kindlasti uue mõõtme...

"Viimane kõrvalepõige"

Tarlapi näol on tegu kirjanikuga, kelle looming on viimastel aastatel mu jaoks järjest enam seostunud igava primitiivse sotsiaalkriitikaga, mistõttu selline poeetilise ja samas gootilik-õudne lugu tema sulest mõjus päris üllatavalt. Ega seda teksti päris loogiliselt võtta saagi, pigem selline romantiline ja unenäoline asi. Mulle igatahes lõppkokkuvõttes meeldis ja maksimumhinne on garanteeritud.

"Haldjatants"

Eks see idee ole folkloorist tuttav ja seda on varemgi ulmes korduvalt kasutatud, Washinton Irvingi "Rip Van Winkle" on esimene meenuv näide. Sarnast vaimustust, nagu eelmistes arvustajates, see lugu minus äratada ei suutnud ja Jyrka mainitud Tarlapi fantasytekstidest jääb "Viimane kõrvalepõige" mu lemmikuks. Veidi üllatasid selle Lungveri pikad juhtmed, muidu nutikas tegelane pidanuks pärast haldjapeolt naasmist kiiremini aimama, mis toimub. Täienduseks Rauli arvustusele: Lungveri sünniaasta oli 1914, nii et saatuslikud sündmused pidid temaga toimuma kuskil aastatel 1938-39. Ja 1992. (mitte 1991.!) aasta Eestiga seovad selle loo tegevuskohta küll ainult välised sarnasused...

"Jutusta mulle Prantsusmaast"

1980-ndate aastate Eesti. Tartu Ülikooli juuratudeng Heini satub pärast metsapeatuse eesmärgil liinibussist lahkumist üksi metsa alla ja komistab maakolkas veidra joomaseltskonna otsa, kellega otsustab hakata pidutsema...

Ajastu õhustik on loos päris hästi edasi antud, ent minu meelest on tegu pigem sellise parmu deliiriuminägemusega ulmevormis. Segaseks jäi ka see, kuidas sai Heini sattuda tulevikku, kui ometi olid Gorbatšovi alkoholipiirangud hetkereaalsuseks nii talle kui ka väidetavatele tulevikuelanikele.

"Hirmul ei ole kodu"

"Lõikuspidu"

"Legendid elavad edasi"

Jälle üks ulmevaba seiklusjutt fiktiivsest sõdivate impeeriumide vahele kiilutud provintsist (vara)uusaegses Euroopas ja oma kodukanti vallutajate eest kaitsta püüdvate sisside salaorganisatsioonist.

"Kaduviku paladiinid"

03.06.2014:

Tosin aastat hiljem üle lugedes ei tekita lugu ehk enam sellist vaimustust kui teismelise ulmefännina Tartu Ülikooli raamatukogu ajakirjandussaalis Pärnu Postimehest loetuna, aga hinne jääb endiselt maksimumi peale. Mis sellest, et "Kaduviku paladiinide" positiivsed peakangelased on valdavalt üksteisest eristamatud ja dialoog kisub pateetilis-loosunglikuks, meenutades veidi propagandistlikke sõjafilme. Teravalt torkas silma loo tuumapungilik ehk 20. sajandi keskpaiga tulevikunägemustele omane õhustik-kaugtuleviku Linnuteel on peamiseks massikommunikatsioonivahendiks endiselt televisioon, arvuteid on küll mainitud, ent ei info- ega biotehnoloogia ei paista ühiskonnas erilist rolli mängivat. Eks see lugu ole praeguseks juba 17 aastat vana ka ja praegu torkab Tarlapi tulevikunägemuse kerge anakronistlikkus (mis avaldub ka ta uuemates tekstides, nagu "Roheliste lippude reservaadis") võrreldes ilmumisajaga kindlasti rohkemgi silma.

Kokkuvõttes: karm, pateetiline, seikluslik ja sirgjooneline tekst, mis pärineks justkui teisest ajastust.

"Vihkamise suund"

Kogumiku arvustused Ulmekirjanduse Baasis